Työelämäpohdintaa

Työ elämään II ja maisteri-HOPS on kurssi, jossa pyrittiin pienryhmätyöskentelyn ja asiantuntijatiedon kautta syventämään kasvatustieteilijän työtehtäviä ja -rooleja koskevaa ymmärrystä, reflektoitiin omaa osaamista ja opintojen suuntaamista.

Siis mitä ajattelen kokemuksistani ja tavoitteistani työelämässä? Olen viime vuosina työskennellyt oppimisympäristöjen kehittämishankkeiden ja niihin liittyvän tutkimuksen parissa, ja valmistuttuani olen kiinnostunut jatkamaan näissä tehtävissä. Haluan tukea opettajia ja kouluja uudenlaisten oppimisympäristöjen ja -menetelmien käyttöönotossa sekä näihin liittyvässä toimintakulttuurin muutoksessa. Tehtäviin sisältyy sekä käytännön ammattitoiminnan tukemista fasilitoijana, konsulttina ja kouluttajana että tästä käytännöstä nouseviin kysymyksiin liittyvää tutkimusta ja julkaisutoimintaa.

Erityisen kiinnostavaa on pääsy seuraamaan koulutusalan eturintamassa tapahtuvaa kehittämistyötä, verkostoituminen kehittämistoiminnan edelläkävijöiden kanssa sekä mahdollisuus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen hyvin mielekkäällä tavalla. Haastavaa on kehittämistoiminnan hankeluontoisuus, mikä edellyttää tavalla tai toisella hakeutumista aina uusiin hankkeisiin.

Mitä mielestäni tulee muistaa työntekijänä ja työnhakijana?
Tässä oma huoneentauluni:

  • Tunne ja ymmärrä vahvuutesi. Luota niihin.
  • Tunne ja ymmärrä tavoitteesi. Muista ne kaikessa, mitä teet.
  • Muista, että kehittämiskohteesi eivät ole puutteita vaan mahdollisuuksia.
  • Ole esillä. Huolehdi siitä, että osaamisesi näkyy.
  • Luo ja hoida kontaktejasi. Mene mukaan, luo yhteisyyttä, osoita arvostusta, anna tilaa.
  • Kaikessa mitä teet, osoita olevasi luotettava.
  • Ole valmis kantamaan toisen taakkaa. Kiitollinen ihminen on paras suosittelija.

Itse en enää muista, milloin olisin saanut uuden työtehtävän (vain) hakemalla. Tai edes että minulta olisi kysytty jotain työkokemuksestani tai koulutuksestani. Olennaista on ollut työnantajan tai valinnan tekevän esimiehen luottamus aiempien kokemusten ja suositusten perusteella siihen, että huolehdin työnantajani eduista ja että tämä saa hyvän vastineen rahoilleen palkatessaan minut. Tulee muistaa, että työnantaja pyrkii aina minimoimaan valintaan liittyvät riskit, ja siksi henkilö, joka osoittaa ymmärtävänsä ja kykenevänsä hallitsemaan nämä riskit työnantajan puolesta, on hakijalistalla hyvin korkealla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *